Babka cytrynowa w 5 minut!
Pyszna, wilgotna i pachnąca babka cytrynowa – idealna na Wielkanoc lub po prostu do popołudniowej kawy. Banalnie proste ciasto ucierane, wystarczy tylko wymieszać składniki, upiec i gotowe! 5 minut – tyle potrzeba na przygotowanie tego ciasta. Potem tylko dowolnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!
Składniki na babkę cytrynową w 5 minut:
250 g masła
4 jajka
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka i sok z cytryny
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem (musimy pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej). Następnie cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Stopniowo dodajemy składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec do ciasta dodajemy startą skórkę z cytryny oraz wyciskamy sok. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Formę do babki smarujemy margaryną oraz posypujemy bułką tartą, następnie wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze przez około 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia, polewamy lukrem lub po prostu oprószamy cukrem pudrem!
komentarzy 6
Unknown
spróbować warto , wygląda super.
Anonimowy
A jakby to zrobić w keksówce to o jakich wymiarach?
Beata, Magazyn Kuchenny
Ucierane ciasta zawsze ratują mi sytuację 🙂
Anonimowy
Bardzo dobry i latwy przepis, ciasto wyszlo znakomicie.
Unknown
Znam ten przepis,wczoraj właśnie ją upiekłam dodaje tylko sok z dwóch cytryn….pychotka
Anonimowy
A może być aromat cytrynowy????