Mini pączki serowe
Łapcie przepis na mini pączki serowe, które są super szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie bardzo dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Do ciasta nie używamy drożdży, tylko sodę i proszek do pieczenia, więc nie musimy czekać, aż ciasto nam wyrośnie. Od razu możemy przejść do smażenia pączusiów. Łączny czas potrzebny na wykonanie tych maleńkich słodkości to 30 minut. Mini pączki serowe są pyszne i mega puszyste, a dodatek twarogu sprawia, że są wilgotne w środku. Mini pączki serowe polecam uszykować na nadchodzący Tłusty Czwartek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować te pyszności całkowicie bez okazji, do popołudniowej kawy. Gwarantuję, że pączusie znikną z talerzy tak szybko, ile zajmuje ich przygotowanie. Mini pączki są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Bardzo polecam.
Składniki na mini pączki serowe:
250 g twarogu półtłustego
3 jajka rozmiar M
2 szklanki mąki pszennej – 350 g
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatkowo
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
cukier puder
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Twaróg i jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. W średniej wielkości misce umieścić twaróg i rozgnieść go widelcem. Dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszać. Dodać cukier puder i wbić trzy całe jajka. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub ręcznie. Ciasto podzielić na 20 równych części i formować z nich równe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Gotowe pączki ułożyć na stolnicy podsypanej mąką.
3. Wybrać średniej wielkości garnek z grubym dnem. Wlać olej i ustawić średnią moc palnika. Poczekać, aż tłuszcz się nagrzeje do temperatury ok. 180 stopni. Do garnka włożyć połowę pączków, z zachowaniem odstępów, ponieważ pączusie w trakcie smażenia jeszcze urosną. Pączki smażyć na złoty kolor po około 3 minuty z jednej stron, w trakcie smażenia pączki same się obracają. Bardzo ważne aby kontrolować stopień nagrzania oleju, pączki powinny się powoli rumienić. Gdy będą zbyt szybko się smażyć, to w środku będą surowe. Gdy pączusie będą już złociste wyjąć je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem mini pączki serowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!
4. Zimny olej przelać do słoika, można go wykorzystać raz jeszcze. Mi zostało około 500 ml oleju ze smażenia.
Jeden komentarz
Jak się całować
Pyszne mini pączki 😉