
Tiramisu
Tiramisu to włoski deser składający się z podłużnych biszkoptów nasączonych kawą espresso, przełożony jest kremem z serka mascarpone oraz żółtek i posypane obficie płatkami gorzkiej czekolady. Przedstawiam moją wersję tiramisu. Nie jest to może oryginalny, prawdziwie włoski przepis, ale naprawdę bardzo przypomina mi smak tego pysznego deseru, który nie tak dawno jadłam w maleńkiej kawiarence, będąc z mężem w Pizie. Tiramisu to delikatne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto. Jest tak pyszne, że ciężko zatrzymać się na jednym kawałku – przynajmniej mi. 🙂 Przygotowanie deseru tiramisu jest bardzo łatwe, dodatkowo jest to ciasto bez pieczenia, więc bez obaw, poradzi z nim sobie każdy. Polecam i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na ciasto tiramisu.
Składniki na tiramisu:
około 250 g podłużnych biszkoptów savoiardi
500 g serka mascarpone
5 żółtek
6 łyżek cukru
250 ml mocnej kawy
3 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie:
1. Przygotowujemy mocną kawę, ja użyłam kawy rozpuszczalnej (4 łyżeczki na 250 ml wody). Kawę przelewamy do miseczki i zostawiamy do całkowitego przestudzenia.
2. Żółtka przekładamy do miski. Do rondelka nalewamy wody, stawiamy na gaz i czekamy, aż zacznie się gotować, wówczas miskę z żółtkami stawiamy na rondelku. Żółtkom urządzamy kąpiel wodną przez 2 minuty, cały czas mieszamy je za pomocą rózgi kuchennej. Tym sposobem pozbędziemy się ryzyka zatrucia Salmonellą od surowych jajek.
3. Gdy nasze żółtka trochę przestygną ubijamy je na puszystą pianę z 6 łyżkami cukru. Następnie po łyżce dodajemy serek mascarpone, ciągle miksując.
4. Biszkopty nasączamy w kawie i na dnie naczynia układamy warstwę ciastek. Moja foremka miała wymiary 20 x 24 cm. Na ciastka wykładamy połowę kremu jajeczno – serowego i posypujemy kakao. Następnie warstwa nasączonych biszkoptów i na koniec wykładamy resztę kremu, równomiernie go rozprowadzając po powierzchni ciasta. Tiramisu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy obficie kakao. Smacznego!



Ciasto rurociąg - bez pieczenia

Sałatka z awokado
Może Ci się spodobać

Pulpety w sosie porowym z makaronem
23 kwietnia, 2018
Dżem z dyni i gruszki
4 października, 2017