karkówka pieczona w ketchupie
na imprezę,  obiad

Zapiekana karkówka w ketchupie i cebuli

Jeśli znacie przepis na pieczoną karkówkę z pieczarkami, to zapewniam Was, że zapiekana karkówka w ketchupie i cebuli powali Was na nogi 😉 Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, wystarczy pokroić mięso, zamarynować i zapiec w ketchupie i cebuli. Obiad, który praktycznie robi się sam;) A mięsko po upieczeniu wprost rozpływa się w ustach! Wypróbujcie sami i podzielcie się opinią w komentarzu.

Składniki na zapiekaną karkówkę w ketchupie i cebuli:
1 kg karkówki
5-6 dużych cebul
szklanka* ketchupu pikantnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, majeranek,
przyprawa do mięsa wieprzowego
mąka do obtoczenia mięsa

* szklanka o pojemności 250 ml

Przygotowanie:
1. Karkówkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i wycieramy przy pomocy papierowych ręczników. Następnie mięso kroimy w mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Karkówkę przekładamy do miski. Dodajemy do niej przecier pomidorowy, ocet balsamiczny, sos sojowy oraz przyprawy. Zawartość miski dokładnie mieszamy rękoma. Mięso przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 
3. Karkówkę wyjmujemy z lodówki, a następnie każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące. Karkówkę podsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami, na przemian mięso i cebulę. Na samym końcu, zawartość naczynia żaroodpornego polewamy ketchupem. Karkówkę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 (do 2) godziny. Życzę Wam smakowitości 😉 

karkówka pieczona w ketchupie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *