
Ogórki konserwowe
Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na domowe przetwory, między innymi przepis na ogórki małosolne, sałatkę z cukinii do słoików, paprykę konserwową, ketchup z cukinii. Co roku staram się uzupełnić moją spiżarnię czymś nowym, ale robię również tradycyjne ogórki konserwowe.Takie ogóreczki są świetnym dodatkiem do kanapek, a także nieodłącznym składnikiem wielu sałatek. Mogą być serwowane również same w sobie, jako zakąska 😉 Smacznego!
Składniki na ogórki konserwowe (4 litrowe słoiki):
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka gorczycy
kilka ziarenek ziela angielskiego
kawałek korzenia chrzanu
1 marchewka
kwiat kopru
1 kg ogórków
Przygotowanie:
1. Słoiki wyparzamy, a następnie wycieramy papierowymi ręcznikami. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i przekładamy je na cedzak. Kiedy ogórki ociekną z wody, to układamy je ciasno w słoiku. Do każdego słoika wkładamy ząbek czosnku, pół liścia laurowego, kilka ziarenek gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kawałek korzenia chrzanu, kilka plasterków marchewki oraz ziarenka kwiatu kopru.
2. Składniki na zalewę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Ogórki zalewamy przygotowaną zalewą, słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 3 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody. Gdy słoiki „zaciągną” nasze przetwory umieszczamy w spiżarni 😉 Smacznego!


Porzeczkowiec - bez pieczenia
Może Ci się spodobać

Ciasto z budyniem i śliwkami
15 października, 2022
Zupa kalafiorowa
30 czerwca, 2022