biszkopt z musem truskawkowym
ciasta i desery

Biszkopt z musem truskawkowym

Z racji takiej, że ostatnio zerwałam całą miskę truskawek w moim ogródku i nie miałam pomysłu co z nimi zrobić postanowiłam przygotować biszkopt z musem truskawkowym! Polecam każdemu, kto lubi połączenie bitej śmietany oraz kwaśnego musu truskawkowego 😉 To ciasto jest po prostu przepyszne, więc śpieszcie się z jego wykonaniem póki jeszcze są truskawki!

Składniki na biszkopt z musem truskawkowym:

Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
330 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu

Mus truskawkowy:
2 galaretki truskawkowe
300 g truskawek


Przygotowanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszamy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia – miksujemy. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 20×30 wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka.
2. W międzyczasie przygotowujemy krem. Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietan-fixem na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Całość mieszamy delikatnie łyżką. 
3. Biszkopt po upieczeniu przekrawamy i nasączamy herbatą. Następnie wykładamy na niego wcześniej przygotowany krem i przykrywamy go drugą częścią ciasta. Całość wstawiamy do lodówki.
4. Przygotowujemy mus truskawkowy. Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody. Truskawki obieramy z szypułek, dokładnie myjemy i przekładamy na cedzak. Dodatkowo osuszamy je przy użyciu ręcznika papierowego. Blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy do ostygniętej galaretki. Wsypujemy proszek z drugiej galaretki i energicznie mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Mus wstawiamy do lodówki, by stężał.
5. Tężejący mus truskawkowy wykładamy na wierzch ciasta. Równomiernie go rozprowadzamy po całej powierzchni. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż mus całkowicie stężeje. Smacznego!

biszkopt z musem truskawkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *