rafaello bez pieczenia
ciasta i desery

Ciasto raffaello – bez pieczenia

Kolejne ciasto dla zapracowanych, ciasto bez pieczenia czyli raffaello! Ciasto tozna praktycznie każdy. Istnieje wiele wersji tego ciasta, ja miałam okazję jeść je z masą budyniową, moje raffaello postanowiłam trochę zmodyfikować i wydaje mi się znacznie smaczniejsze 😉 Mam nadzieję, że wam również się spodoba! Dodatkowo jest to ciasto bez pieczenia, więc bez obaw, wyjdzie każdemu na pewno pyszne!

Składniki na ciasto raffaello – bez pieczenia:
300 g herbatników
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 36%
100 g wiórków kokosowych 
4 łyżki cukru pudru
100 g białej czekolady

do dekoracji: garść uprażonych wiórków kokosowych

rafaello bez pieczenia

Przygotowanie:
1. Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy warstwę herbatników.
2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jak już się rozpuści, to dodajemy do niej około 100 ml śmietanki i mieszamy łyżką. Powinien powstać gęsty, jednolity sos. Czekoladę ściągamy z gazu i zostawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
3. Następnie ubijamy 400 ml porządnie schłodzonej śmietanki na gęstą pianę. Do ubitej śmietany dodajemy porcjami serek mascarpone, cały czas miksując. Dodajemy cukier puder oraz lekko zimną, rozpuszczoną czekoladę, całość mieszamy. Na samym końcu wsypujemy wiórki kokosowe. W ten sposób otrzymujemy pyszny krem.
4. Krem dzielimy na trzy części i układamy naprzemiennie herbatniki i krem (tak trzy razy). Na górną warstwę ciastek nakładamy ostatnią część kremu i posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Blachę z ciastem wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego!

rafaello bez pieczenia

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *