ciasto kinder bueno
ciasta i desery

Ciasto Kinder Bueno – bez pieczenia

Ciasto Kinder Bueno to nieziemsko pyszne ciasto bez pieczenia, inspirowane znanym batonikiem. Kinder Bueno to deser, który chodził za mną już od dłuższego czasu i w końcu nadszedł ten dzień i jest. 😉 Od razu dzielę się z Wami przepisem, bo naprawdę warto wypróbować. Ciasto jest obłędne w smaku, uzależniające, po zjedzeniu jednego kawałka tych pyszności ma się ochotę na jeszcze jeden. Kinder bueno to ciasto składające się z herbatników, masy budyniowej oraz kremu czekoladowego. Wierzch ciasta udekorowałam orzeszkami i kinderkami. Kinder bueno pięknie się prezentuje i wprost rozpływa się w ustach. Kinder bueno to doskonałe ciasto na każdą okazję.

Składniki na ciasto Kinder Bueno – bez pieczenia:
około 450 g herbatników
krem budyniowy
3 szklanki mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1/2 szklanki cukru – 120 g
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
200 g masła
masa czekoladowa
250 g serka mascarpone
1 szklanka mleka w proszku
400 ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
dodatkowo:
około 6-8 łyżek Nutelli lub innego kremu czekoladowego z orzechami laskowymi
garść dowolnych orzechów do dekoracji (u mnie orzechy pekan)
2 batoniki kinder bueno – do dekoracji

szklanka o pojemności 250 ml

kinder-bueno bez pieczenia

Przygotowanie:
Krem budyniowy
1. Do miski wlać szklankę mleka i wsypać dwa opakowania proszku budyniowego. Dodać łyżkę mąki pszennej i wbić dwa żółtka. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać rózgą kuchenną lub zmiksować na jednolitą masę.
2. Pozostałe dwie szklanki mleka wlać do garnka. Dodać pół szklanki cukru. Mleko z cukrem zagotować. Następnie wlać przygotowaną mieszankę mleka z budyniami. Od razu energicznie mieszać budyń rózgą kuchenną. Budyń zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze przez dwie minuty. Budyń przykryć folią spożywczą i zostawić do przestudzenia.
3. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęło temperaturę pokojową. Masło ubić na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut. Następnie porcjami, po 3-4 łyżki dodawać przestudzony budyń, ciągle miksując. Powinien powstać puszysty krem budyniowy.
Masa czekoladowa
4. Do garnka wlać około 150 ml śmietanki, dodać po 3 łyżki cukru i kakao oraz 2 łyżki masła. Garnek postawić na gazie, wybrać średnią moc palnika. Dodać mleko w proszku i cały czas mieszać, aż powstanie gęsta masa. Garnek zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.
5. Do misy miksera przełożyć serek mascarpone, dodawać do niego partiami przestudzoną masę, dokładnie zmiksować. 
6. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, a następnie dodawać do niej porcjami czekoladową masę i zmiksować na gładki, jednolity krem.
7. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzić. Następnie ułożyć kolejną warstwę ciastek i wyłożyć masę budyniową, dokładnie ją rozsmarować po powierzchni ciasta. Budyń przykryć ostatnią już warstwą herbatników. Po wierzchu ciasta rozsmarować nutellę i posypać posiekanymi orzeszkami. Dodatkowo ciasto udekorować batonikami Kinder Bueno. Ciasto Kinder Bueno wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego! 

kinder-bueno-3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *