ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka-1
ciasta i desery

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które zrobisz w jednej misce. Ciasto z rabarbarem jest pyszne, wilgotne i mega puszyste. Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie kwadrans, nie wliczając oczywiście czasu pieczenia. Ważne jest, aby jajka oraz mleko wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.. cała filozofia. 😉 Ciasto z rabarbarem i kruszonką jest idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Smaki idealnie się równoważą, kwaśny rabarbar przełamuje słodka kruszonka. Zachęcam do skorzystania z przepisu na proste ciasto z rabarbarem, póki sezon na rabarbar trwa. Polecam również spróbować z innymi owocami np. czereśniami czy śliwkami. Każda wersja tego ciasta będzie równie pyszna.

Składniki na ciasto z rabarbarem i kruszonką:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
około 600 g rabarbaru
kruszonka
80 g masła
120 g mąki pszennej
80 g caukru

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto z rabarbarem 1
ciasto z rabarbarem i kruszonką 1

Przygotowanie:
1. Jajka i mleko należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową.
2. Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
3. Rabarbar dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jeśli mamy młody rabarbar nie musimy ściągać skórki, tak jak w moim przypadku. Rabarbar pokroić w mniejszą kostkę o szerokości 2-3 cm i przełożyć na cedzak, aby usunąć nadmiar wody. Dodatkowo owoce powycierać przy użyciu ręczników papierowych.
4. Do miski wbić trzy jajka i ucierać je z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut. Następnie wlać po pół szklanki oleju i mleka. Wymieszać. Dodać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Całość wymieszać łyżką, do połączenia się wszystkich składników.
5. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i delikatnie wyrównać jego powierzchnię. Na cieście poukładać dość ciasno rabarbar.
6. Kruszonka: W misce umieścić 80 g zimnego masła, 80 g cukru oraz 120 g mąki pszennej. Składniki dokładnie wymieszać łyżką, a następnie zagnieść dość szybko ręką, tak aby otrzymać kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto z rabarbarem i kruszonką wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!

ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka-2
ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka-3

komentarze 3

    • Agnieszka

      Mleko i jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, nawet kilka godzin. Ja mleko sobie podgrzewam w garnuszku. Może też za długo miksowane składniki sypkie? Powinniśmy wymieszać tylko do połączenia się wszystkich składników, żeby nie napowietrzać ponownie masy. Ja zawsze po 60 minutach sprawdzam patyczkiem, czasem zostawiam ciasto na jeszcze 5 minut w piekarniku, jeśli jest konieczność.

      • Hania

        Ja mikserem ucieram tylko jajka z cukrem a olej mleko i sypkie produkty wmieszałam drewnianą łyżką wszystko,, odchodziło,, od miski wtedy wyłożyłam ciasto na blaszkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *