babka majonezowa
ciasta i desery

Babka majonezowa – last minute!

Babka majonezowa – last minute! Czyli wielkanocna babka na ostatnią chwilę. Idealna dla zapracowanych. Jeśli tak jak ja nie zrobiliście jeszcze zakupów świątecznych to polecam serdecznie ten przepis! Myślę, że w każdym domu znajdzie się mąka, trochę cukru, jajka i majonez. Wystarczy zamieszać dwa razy i gotowe! Puszysta, wilgotna, dla mnie po prostu idealna babka majonezowa, która z pewnością sprawdzi się na każdą okazję 😉

Składniki na babkę majonezową – last minute:
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 łyżek majonezu (u mnie dekoracyjny Winiary)  

babka majonezowa

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania babki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą, puszystą masę. Następnie na przemian dodajemy po łyżce majonezu oraz stopniowo wsypujemy składniki sypkie, czyli obie mąki przesiane przez sitko oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy. Keksówkę o wymiarach 31×11 smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto i równomiernie je rozprowadzamy. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180. Po tym czasie ciasto zostawiamy jeszcze w piekarniku na 10 minut, przy uchylonych drzwiach. Babkę można dowolnie udekorować u mnie jest polewa czekoladowa, ale również może być lukier lub po prostu można posypać cukrem pudrem.

babka majonezowa

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *