Ciasto Kubuś
Już od jakiegoś czasu zabierałam się za przygotowanie tego ciasta, aż w końcu nie mogłam się oprzeć i musiałam je zrobić! Przedstawiam Wam Ciasto Kubuś w moim wydaniu 🙂 Pyszne, lekkie, delikatne ciasto – palce lizać! Na pewno przypadnie do gustu Waszym małym pociechom!
Składniki na ciasto Kubuś:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa Kubuś:
3 budynie śmietankowe
1 litr soku Kubuś – u mnie marchew, malina, jabłko
2-3 łyżki cukru
Pianka:
500 ml śmietany 36%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszamy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 20×30, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. W międzyczasie w szklance soku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier. Resztę soku podgrzewamy w garnku, gdy zacznie się gotować przelewamy budyń i zagotowujemy, ciągle mieszając. Jeszcze ciepłą masę Kubuś wykładamy na biszkopt, równomiernie rozprowadzając. Następnie porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy z śmietan-fixem na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder, mieszamy. Bitą śmietanę wykładamy na budyń i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, gdy ostygnie wylewamy ją na wierzch ciasta. 'Kubusia’ wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby masy stężały. Smacznego!