ciasto kubuś
ciasta i desery

Ciasto Kubuś

Już od jakiegoś czasu zabierałam się za przygotowanie tego ciasta, aż w końcu nie mogłam się oprzeć i musiałam je zrobić! Przedstawiam Wam Ciasto Kubuś w moim wydaniu 🙂 Pyszne, lekkie, delikatne ciasto – palce lizać! Na pewno przypadnie do gustu Waszym małym pociechom! 

Składniki na ciasto Kubuś:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru 
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli

Masa Kubuś:
3 budynie śmietankowe
1 litr soku Kubuś – u mnie marchew, malina, jabłko
2-3 łyżki cukru

Pianka:
500 ml śmietany 36%
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszamy. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 20×30, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. W międzyczasie w szklance soku rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier. Resztę soku podgrzewamy w garnku, gdy zacznie się gotować przelewamy budyń i zagotowujemy, ciągle mieszając. Jeszcze ciepłą masę Kubuś wykładamy na biszkopt, równomiernie rozprowadzając. Następnie porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy z śmietan-fixem na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder, mieszamy. Bitą śmietanę wykładamy na budyń i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, gdy ostygnie wylewamy ją na wierzch ciasta. 'Kubusia’ wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby masy stężały. Smacznego!

ciasto kubuś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *