pita z kurczakiem
obiad

Pita z kurczakiem i warzywami – domowy kebab

Pita z kurczakiem i warzywami – domowy kebab świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Jest to idealny pomysł na obiad gdy późno wracamy z pracy i nie mamy zbyt dużo czasu, aby stać przy garach. Prosto, szybko i mega smacznie, czyli tak jak lubię! Polecam serdecznie 🙂

Składniki na pita z kurczakiem i warzywami – domowy kebab:
1 opakowanie chlebków pita (4 szt.)
podwójny filet z kurczaka
kilka liści sałaty lodowej
1 duża cebula
1 pomidor
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonego, świeżego ogórka
domowy sos czosnkowy
ketchup sól, pieprz chilli, przyprawa kebab-gyros

Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy przy użyciu papierowych ręczników. Mięso kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Kurczaka doprawiamy do smaku i zostawiamy do ostygnięcia. 
2. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie pomidora i ogórka kroimy w plasterki, cebulę w talarki, paprykę natomiast w kosteczkę. Sałatę strzępimy na mniejsze kawałki.
3. Chlebki pita podgrzewamy w piekarniku przez około 5 minut. Jeszcze ciepłe bułki przekrawamy, tak aby móc wypełnić je farszem. W pierwszej kolejności ścianki bułki polewamy lekko sosem czosnkowym i ketchupem. Następnie wkładamy liść sałaty oraz porcję mięsa. Kurczaka polewamy jeszcze sosem. Na wierzch dajemy warzywa ( oczywiście dodatki dowolne) i gotowe! Smacznego 🙂

pita z kurczakiem

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *