schab po bałkańsku (4)
obiad

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku to super pomysł na wykorzystanie schabu. Świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce. Schab po bałkańsku to duszone kawałki mięsa w pysznym sosie pomidorowym w towarzystwie pieczarek oraz kolorowych papryk. Pyszny obiad dla całej rodziny! Danie również dobrze smakuje odgrzewane na drugi dzień. 😉

Składniki na schab po bałkańsku:
500 g schabu bez kości
250 g pieczarek
1 duża czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 cebula
5 ogórków konserwowych
150 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
szczypta chilli
majeranek, papryka słodka
sól, świeżo zmielony pieprz

schab po bałkańsku 2

Przygotowanie:
1. Schab myjemy pod bieżącą wodą, wycieramy przy użyciu ręczników papierowych i kroimy w paseczki. Kawałki mięsa oprószamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i doprawiamy majerankiem oraz papryką słodką. Mięso podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju (na wysokim ogniu), z dwóch stron, na rumiany kolor. Schab zdejmujemy z patelni.
2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, czekamy, aż nadmiar wody odparuje. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dorzucamy podsmażone wcześniej kawałki mięsa. Papryki myjemy, wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki, dorzucamy na patelnię. Całość mieszamy, dolewamy wody (około 2/3 szklanki) tak aby przykryć mięso z warzywami. Zawartość patelni dusimy pod przykryciem 5 minut.
3. Ogórki konserwowe kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, łyżeczkę cukru oraz szczyptę chilli. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10 minut (lub dłużej do miękkości mięsa, od czasu do czasu mieszając). Smakujemy danie i jeśli jest konieczność doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku. Jeśli schab po bałkańsku ma stanowić danie obiadowe ugotuj ryż, jeśli natomiast chcesz to danie podać na rodzinnej imprezce, domówce to podaj z bagietką. Smacznego!

schab po bałkańsku 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *