Pieczony kurczak w pikantnej marynacie
Ćwiartki z kurczaka można przygotować na bardzo wiele sposobów i praktycznie zawsze jest to pożywny obiad. Można z nich przygotować rosół, poddusić na patelni czy upiec. W moim przypadku postawiłem na pieczonego kurczaka w pikantnej marynacie! Mięso po upieczeniu jest bardzo smaczne, soczyste, delikatnie pikantne, wręcz rozpływa się w ustach! Jednak najbardziej z tego wszystkiego lubię chrupiącą skórkę 😉
Składniki na pieczonego kurczaka w pikantnej marynacie:
3 ćwiartki z kurczaka (około 1,5 kg)
pikantna przyprawa do kurczaka, sól
Składniki na marynatę:
3 łyżki oleju
2 łyżki octu winnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka chilli lub papryki ostrej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ćwiartki dzielimy na udka i pałki z kurczaka. Mięso dokładnie myjemy, a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Oprószamy solą i obtaczamy z każdej strony w przyprawie do kurczaka. Zabieramy się za przygotowanie marynaty. W osobnej miseczce mieszamy składniki na marynatę. Dokładnie mieszamy i na samym końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso nacinamy w dwóch miejscach a następnie obtaczamy w marynacie, tak aby marynata również znalazła się w naciętych miejscach. Kurczaka wstawiamy do chłodnego miejsca i zostawiamy na 2-3 godziny do zamarynowania. Po upływie tego czasu mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut pod pokrywą, na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć szklaną pokrywę, aby skórka się przyrumieniła. Proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką!