Kurczak z warzywami
Kurczak z warzywami, czyli lekkie danie jednogarnkowe z wykorzystaniem fileta kurczaka w towarzystwie selera, pora oraz marchewki. Pomysł na obiad, który przygotujesz w 30 minut. Do tego wystarczy ugotować ryż i obiad gotowy. Łatwe i bardzo smaczne. Polecam 😉
Składniki na kurczaka z warzywami:
1 podwójna pierś z kurczaka (około 500 g)
2 marchewki
1 mały seler lub 1/2 dużego 1 por (około 15 cm)
1/2 szklanki bulionu
1 łyżeczka curry
sól, świeżo zmielony pieprz
papryka słodka, szczypta chilli
Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, usuwamy błonki i osuszamy przy użyciu ręcznika papierowego. Mięso kroimy w drobną kosteczkę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Kawałki kurczaka podsmażamy na patelni przez około 6 minut.
2. Marchewki oraz selera obieramy ze skórki, myjemy, a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Pora dokładnie myjemy, przekrawamy go wzdłuż i kroimy w pół talarki. Warzywa przekładamy na patelnię, na której jest mięso.
3. Dolewamy pół szklanki bulionu (lub wody) i całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodajemy łyżeczkę curry, szczyptę chilli i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Polecam w towarzystwie ryżu. Smacznego! 😉