Tradycyjny makowiec
Makowiec jest to ciasto, które wiąże się z tradycją. Prawie w każdym polskim domu robi się je na Święta Bożego Narodzenia. Właśnie według tradycji chrześcijańskiej, mak jest symbolem płodności i urodzaju. Mój makowiec jest przygotowany z ciasta drożdżowego, wypełnionego pyszną masą makową własnej roboty! Osobiście, mi makowiec właśnie najbardziej smakuje w takiej wersji 😉
Składniki na ciasto (2 strucle):
500 g mąki pszennej typ 450
200 g cukru
150 g masła lub margaryny
250 ml mleka
1/3 kostki drożdży (około 30 g)
3 jajka
Składniki na masę makową:
500 g maku
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki miodu
100 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów
50 g skórki pomarańczowej
1 łyżka masła
3 jajka
mleko do zalania maku
Przygotowanie:
Mak przesypujemy do miski, a następnie zalewamy go gorącym mlekiem (lejemy tyle mleka, by przykryło ono cały mak). Odstawiamy go na bok i czekamy, aż napęcznieje i wchłonie mleko. W międzyczasie zabieramy się za ciasto. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz masło. Składniki ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku. Mieszamy. W kolejnym kroku dodajemy przesianą przez sitko mąkę i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od reki (jak za gęste, to dodajemy odrobinę mleka, a jak za rzadkie to podsypujemy mąką). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż urośnie (około 30 minut). Wracamy do naszej masy makowej. Dokładnie ją odsączamy z mleka, a następnie przepuszczamy 3 razy przez maszynkę do mielenia. Następnie dodajemy masło, bakalie (według uznania), miód i całość mieszamy na jednolitą masę. Na samym końcu do masy makowej wbijamy jajka, cukier oraz cukier waniliowy. Masa makowa jest już gotowa. Wracamy do ciasta. Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Na cieście rozkładamy połowę masy makowej i zawijamy w strucle. Brzeg ciasta i obydwa końce powinny znaleźć się pod spodem. Struclę owijamy papierem do pieczenia, tak by można było włożyć palec (podczas pieczenia ciasto urośnie). Z drugą połową ciasta postępujemy tak samo. Gotowe makowce zostawimy w ciepłym miejscu, aby urosły na około 30 minut. Jeśli tego nie zrobimy to istnieje prawdopodobieństwo, że popęka podczas pieczenia. Strucle pieczemy w temperaturze 185 stopni przez około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Jak makowiec się upiecze, to wierzch polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową 😉