młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem
obiad

Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem

Kolejny przepis na wykorzystanie młodej kapusty. Dziś na obiad mieliśmy ziemniaczki, jajko sadzone, a jako dodatek do obiadu przygotowałam młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem. Prosto, tanio i mega smacznie. Uwielbiam takie wiosenne obiady. Nawet mój mąż nie narzekał, że chce schabowego, tylko jadł, aż mu się uszy trzęsły. Młoda kapusta duszona ze śmietaną i koperkiem jest pyszna, delikatna w smaku i bardzo szybko się ją przygotowuje. W sezonie kapuścianym bardzo często sięgam po młodą kapustę i staram się maksymalnie wykorzystać to, co daje nam wiosna. Uważam, że to danie jest warte spróbowania, dlatego gorąco zachęcam do skorzystania z przepisu na młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem.

Składniki na młodą kapustę ze śmietaną i koperkiem:
1 główka młodej kapusty
1 duża cebula
pęczek koperku
3/4 szklanki wody lub bulionu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki gęstej śmietany 18%

młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem 2

Przygotowanie:
1. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, a następnie dokładnie ją umyć. Młodą kapustę pokroić w ćwiartki i wyciąć głąb. Kapustę poszatkować i przełożyć do garnka. Dolać 3/4 szklanki wody lub bulionu. Dodać pół łyżeczki soli oraz łyżeczkę cukru. Kapustę gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż do miękkości – przez około 8 minut, od czasu do czasu zamieszać.
2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Cebulę przełożyć do garnka z kapustą. Dodać łyżkę soku z cytryny, wymieszać i gotować dosłownie 1-2 minuty.
3. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i dodać łyżkę mąki – energicznie zamieszać, tak aby nie było grudek. Następnie po łyżce, na patelnie przełożyć kapustę. Całość dokładnie wymieszać. Przed wlaniem śmietany, dodać do niej łyżkę kapusty (aby się nie zważyło), wymieszać i połączyć z duszoną kapustą. Danie popróbować i doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą, jeśli jest konieczność.
4. Koperek umyć i drobno posiekać, dodać do kapusty. Całość dokładnie wymieszać. Młodą kapustę duszoną ze śmietaną i koperkiem polecam podawać z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym lub kotletem schabowym. Smacznego!
5. Polecam również wpis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem.

młoda kapusta duszona ze śmietaną i koperkiem 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *