sernik królewski
ciasta i desery

Sernik królewski

Sernik królewski to przepyszne ciasto, składające się z masy serowej oraz dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego – na spodzie oraz startego na wierzchu. Kruche ciasto czekoladowe w towarzystwie delikatnej, wilgotnej i bardzo puszystej masy serowej to zdecydowanie niebo w gębie. Sernik królewski pięknie się prezentuje, łatwo się kroi i bardzo dobrze smakuje. Sernik królewski długo zachowuje świeżość, a z czasem nabiera jeszcze smaku. Można go przygotować na 2-3 dni przed planowanym podaniem, wówczas wystarczy przechowywać go w chłodnym miejscu. Sernik królewski to ciasto idealne na wyjątkowe okazje np. urodziny czy święta, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby go uszykować do niedzielnej kawy. Bardzo polecam wypróbować mój sprawdzony przepis na najlepszy sernik królewski.

Składniki na sernik królewski:
ciasto kruche
2 szklanki mąki pszennej – 320 g
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
4 łyżki ciemnego kakao
3 żółtka jajek
masa serowa
750 g mielonego twarogu np. z wiaderka
250 g serka mascarpone
1 szklanka cukru
3 jajka
40 g mąki ziemniaczanej
200 ml śmietanki 30%

szklanka o pojemności 250 ml

sernik królewski 1

Przygotowanie:
1. Ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać szczyptę soli oraz zimne, twarde masło pokrojone w mniejsze kawałki. Dodać 1/2 szklanki cukru pudru. Składniki rozdrabniać palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie wbić trzy żółtka. Wszystkie składniki wymieszać i dość szybko zagnieść, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
2. Blachę o wymiarach 23×33 wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć jedną część ciasta i pokroić w plastry równej grubości, wyłożyć nimi spód formy. Ciasto delikatnie ugnieść palcami, tak aby wypełnić wolne przestrzenie i otrzymać równy placek.
3. Piekarnik nastawić na 175 stopni góra-dół, bez termoobiegu.
4. Masa serowa: Jajka i twaróg należy wcześniej wyjąć z lodówki. Do misy miksera włożyć połowę twarogu (u mnie Piątnica z wiaderka), dodać mąkę ziemniaczaną oraz szklankę cukru. Składniki zmiksować na średnich obrotach miksera przez 3 minuty. Następnie dodać resztę twarogu oraz serek mascarpone. Wbić trzy jajka. Całość zmiksować przez 2-3 minuty. Na koniec wlać 200 ml śmietanki 30% i zmiksować na wolnych obrotach miksera, aż do połączenia się wszystkich składników.
5. Gotową masę serową wylać na spód ciasta i wyrównać jego powiezchnię. Z lodówki wyjąć połówkę ciasta kruchego i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Starte ciasto rozłożyć równomiernie po całej powierzchni sernika. Blachę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni (funkcja góra-dół) i piec przez 55-60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać drzwiczek jeszcze przez 15 minut. Następnie uchylić drzwi piekarnika na 15 minut i dopiero po tym czasie wyjąć sernik. Sernik królewski długo zachowuje świeżość, a z czasem nabiera jeszcze smaku. Można go przygotować na 2-3 dni przed planowanym podaniem, wówczas wystarczy przechowywać go w chłodnym miejscu. Smacznego!

sernik królewski
sernik królewski 3





Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *