śledzie w sosie słodko-kwaśnym
na imprezę

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym polecają się na wigilijny stół! Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich nową potrawą to właśnie będzie ten przepis. Połączenie solonych śledzi, ananasa, rodzynek i innych składników czyni to danie unikatowym i jedynym w swoim rodzaju 😉 Wypróbujcie koniecznie, z pewnością nie będziecie żałować!

Składniki na śledzie w sosie słodko-kwaśnym:
0,5 kg filetów śledziowych a’la matjas
2 duże cebule
50 g rodzynek
4 plastry ananasa konserwowego
3 łyżki octu
3 łyżki oleju
1/2 szklanki zalewy ananasowej
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki pikantnego keczupu
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
papryka słodka, chilli
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
Śledzie zalewamy zimną wodą i zostawiamy na około godzinę, aby wypłukać je z soli. Następnie kroimy je w mniejsze kawałki i przekładamy do miski, dodajemy olej. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy ją na patelni. Następnie dolewamy trochę wody i dusimy ją pod przykryciem. Gdy cebula stanie się miękka dodajemy ocet, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką oraz szczyptę chilli. Ananasa kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię, dodajemy rodzynki. Wlewamy zalewę ananasową, keczup oraz przecier pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Przestudzony sos mieszamy ze śledziami. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godz. Śledzie można przechowywać w lodówce do tygodnia. Smacznego! 🙂

śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *