pieczone żeberka w kapuście kiszonej
obiad

Żeberka w kapuście kiszonej

Żeberka w kapuście kiszonej to mój faworyt! Mięso po upieczeniu rozpływa się w ustach i bez problemu odchodzi od kości. Do tego pyszna kapusta, razem tworzą zestaw idealny! Danie jest bardzo aromatyczne i super smaczne! Sama byłam nawet zaskoczona efektem końcowym, nie spodziewałam się, że wyjdą takie przepyszne! 😉 Takie żeberka można podać ze zwykłymi gotowanymi ziemniaczkami! Potrawę serdecznie polecam na świąteczny obiad 🙂

Składniki na żeberka w kapuście kiszonej:
1,5 kg żeberek wieprzowych
1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
1 marchewka
2-3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Żeberka dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Następnie oprószamy je solą oraz pieprzem z obu stron. Podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. W międzyczasie kiszoną kapustę kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie odcedzamy ją z wody. Potem znowu dodajemy 2 szklanki wody, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy około 20 minut. Cebulę i marchewkę obieramy. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach, a cebulę kroimy w kosteczkę. Cebulę podsmażamy na patelni, jak się zeszkli to dodajemy startą marchewkę. Warzywa podsmażamy jeszcze przez kilka minut, a następnie dodajemy do kapusty. Kapustę doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Całość gotujemy jeszcze przez około 15 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami kapustę i żeberka, całość pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 90 minut. Mięso po upieczeniu powinno odchodzić od kości 😉 Smacznego!

pieczone żeberka w kapuście kiszonej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *