ciasto-z-truskawkami-z-kruszonka-5
ciasta i desery

Ciasto z truskawkami i kruszonką

U mnie ostatnie już w tym sezonie ciasto z truskawkami i kruszonką. Proste, szybkie i super smaczne. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Ciasto z truskawkami i kruszonką jest podzielne, tanie i łatwo się kroi. Do przygotowania tego ciasta potrzeba jedynie kilku podstawowych składników, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni. Truskawki możemy zamienić na inne owoce sezonowe, mogą to być borówki, czereśnie, śliwki, porzeczki czy rabarbar. Ciasto z truskawkami i kruszonką pięknie wyrasta, jest bardzo puszyste i pyszne. Zapraszam zatem na kawałek domowego ciasta z truskawkami i kruszonką.

Składniki na ciasto z truskawkami i kruszonką:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 600-700 g truskawek
kruszonka
80 g masła
120 g mąki pszennej
80 g cukru

szklanka o pojemności 250 ml

ciasto z truskawkami i kruszonką
ciasto z truskawkami i kruszonką

Przygotowanie:
1. Jajka ogrzać do temperatury pokojowej.
2. Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra-dół (bez termoobiegu).
3. Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usunąć im szypułki. Następnie owoce przełożyć na cedzak, aby usunąć nadmiar wody. Dodatkowo owoce powycierać przy użyciu ręczników papierowych.
4. Do miski wbić cztery jajka i ucierać je z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez około 10 minut. Następnie powoli wlewać olej, cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Dodać składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość wymieszać za pomocą łyżki, tylko do połączenia się wszystkich składników.
5. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Na cieście poukładać truskawki.
6. Kruszonka: W misce umieścić 80 g zimnego masła, 80 g cukru oraz 120 g mąki pszennej. Składniki dokładnie wymieszać łyżką, a następnie zagnieść dość szybko ręką, tak aby otrzymać kruszonkę. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Ciasto z truskawkami i kruszonką wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 55 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!

ciasto-z-truskawkami-z-kruszonka-6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *