klopsiki mięsno-warzywne
obiad

Klopsiki mięsno-warzywne

Byłam już znudzona tradycyjnymi klopsami mielonymi, więc postanowiłam odrobinę odświeżyć ten przepis. Efektem są właśnie klopsiki mięsno-warzywne, które są znakomite w swoim smaku 😉 Gotowane ziemniaczki, suróweczka i właśnie takie klopsiki to obiadek pierwsza klasa 😉 Smacznego!

Składniki na klopsiki mięsno-warzywne:
500 g mięsa mielonego z szynki
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 papryka czerwona
3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
1 jajko
2 szklanki bulionu
3 łyżki przecieru pomidorowego
bułka tarta do obtoczenia klopsów
sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

klopsiki mięsno-warzywne

Przygotowanie:
1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
2. Do miski przekładamy mięso mielone i dodajemy przygotowane wcześniej warzywa. Wbijamy jajko i dodajemy namoczoną czerstwą bułkę. Zawartość miski doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz majerankiem. Całość dokładnie mieszamy rękoma do uzyskania jednolitej masy.
3. Z przygotowanej masy formujemy klopsiki. Obtaczamy je w bułce tartej, a następnie podsmażamy z każdej strony na złocisty kolor. W kolejnym kroku klopsiki przekładamy do garnka i zalewamy dwoma szklankami bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przecier pomidorowy. Klopsiki gotujemy w sosie przez około 10-15 minut. Smacznego 🙂

klopsiki mięsno-warzywne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *