Sernik piernikowy
Sernik piernikowy to pyszne połączenie sernika oraz kruchego ciasta piernikowego. Kruche ciasto pachnące przyprawą korzenną oraz wilgotna, puszysta masa serowa .. na samą myśl, aż leci ślinka. 😉 Sernik piernikowy jest bardzo prosty do wykonania, uda się każdemu. Sernik nie pęka, a po upieczeniu jest równiutki. Łatwo się kroi, jest podzielny i długo zachowuje świeżość. Można go przechowywać w chłodnym miejscu nawet przez 5 dni. Sernik piernikowy to ciasto świąteczne, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby go upiec w okresie Karnawału. Bardzo polecam.
Składniki na sernik piernikowy:
ciasto kruche
2 szklanki mąki pszennej – 320 g
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1 łyżka ciemnego kakao
20 g przyprawy do piernika – 1 opakowanie
3 żółtka jajek
masa serowa
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
1 szklanka cukru
3 jajka
40 g mąki ziemniaczanej
200 ml śmietanki 30%
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać szczyptę soli oraz zimne, twarde masło pokrojone w mniejsze kawałki. Dodać 1/2 szklanki cukru pudru oraz opakowanie przyprawy do piernika. Składniki rozdrabniać palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie wbić trzy żółtka. Wszystkie składniki wymieszać i dość szybko zagnieść, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
2. Blachę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć jedną część ciasta i pokroić na plastry równej grubości, wyłożyć nimi spód formy. Ciasto delikatnie ugnieść palcami, tak aby wypełnić wolne przestrzenie i otrzymać równy placek. Spód ciasta wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez 15 minut. Po upieczeniu wyjąć piernikowy spód z pieca i zostawić do przestudzenia.
3. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka i twaróg należy wcześniej wyjąć z lodówki. Do misy miksera włożyć połowę twarogu (u mnie President z wiaderka), dodać mąkę ziemniaczaną oraz szklankę cukru. Składniki zmiksować na średnich obrotach miksera przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę twarogu, wbić trzy jajka i całość zmiksować przez 2-3 minuty. Na koniec wlać 200 ml śmietanki 30% i zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
4. Gotową masę serową wylać na piernikowy spód i wyrównać jego powierzchnię. Z lodówki wyjąć połówkę ciasta kruchego i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Starte ciasto rozłożyć równomiernie po całej powierzchni sernika.
5. Blachę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni (funkcja góra-dół) i piec przez 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale nie otwierać drzwiczek jeszcze przez 15 minut. Następnie uchylić drzwi piekarnika na 20 minut i dopiero po tym czasie wyjąć sernik. Sernik piernikowy przechowywać w chłodnym miejscu. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego!