
Makowiec na kruchym cieście
Makowiec na kruchym cieście to łatwy i dość szybki sposób na makowiec, który pysznie smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Makowiec na kruchym spodzie z wilgotną i soczystą masą makową z dodatkiem ulubionych bakalii to doskonałe ciasto na święta, ale też na każdą okazję. Mój mąż stwierdził, że nigdy tak dobrego makowca nie jadł, także tym bardziej polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu na makowiec na kruchym cieście.
Składniki na makowiec na kruchym cieście:
ciasto kruche
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
3 żółtka jajek
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa
400 g mielonego maku2 duże jabłka
100 g masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3 białka jajek
5 łyżek kaszy manny
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g rodzynek
50 g suszonych moreli
garść orzechów włoskich
lukier cytrynowy
3 łyżki soku z cytryny
10 łyżek cukru pudru
szklanka o pojemności 250 ml


Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać zimne, twarde masło pokrojone w mniejsze kawałki oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Następnie wbić trzy żółtka jajek. Wszystkie składniki wymieszać i dość szybko zagnieść, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Każdą część ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
2. Z lodówki wyjąć większą część ciasta i wypełnić nim dno formy o wymiarach 23×33 cm. Najlepiej pokroić ciasto w plastry i poukładać w formie, resztkami uzupełnić luki, tak aby otrzymać równy placek. Ciasto ponakłuwać widelcem.
3. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu spód od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego przestudzenia.
4. Masa makowa: Mielony mak wsypać do garnka i zalać 3 szklankami wrzącej wody, zostawić do przestudzenia, w tym czasie mak wchłonie wodę i napęcznieje. Odcisnąć nadmiar wody, za pomocą bawełnianej ściereczki.
5. Posiekać bakalie na mniejsze kawałki. Użyłam rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli i orzechów włoskich. Bakalie przełożyć do większej miski razem z makiem. Dodać kaszę manną oraz roztopione i przestudzone masło. Wymieszać.
6. Dwa jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dołożyć do miski z makiem i ponownie wymieszać. Dodać 3/4 szklanki cukru i wbić trzy całe jajka. Wymieszać.
7. Pozostałe 3 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek przełożyć do masy makowej i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę makową wylać na podpieczony spód i wyrównać.
8. Z lodówki wyjąć mniejszą część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Starte ciasto równomiernie rozłożyć na masie makowej.
9. Makowiec na kruchym spodzie wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni góra-dół, bez termoobiegu i piec tak 45-50 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta z wierzchu. Po przestudzeniu makowiec polać lukrem cytrynowym. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta. Smacznego.



Ciasto marchewkowe

Ryba po grecku
Może Ci się spodobać

Ciasto banoffee – bez pieczenia
19 marca, 2018
Racuchy na maślance z jabłkami
9 października, 2021