makowiec-na-kruchym-ciescie-1
ciasta i desery

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście to łatwy i dość szybki sposób na makowiec, który pysznie smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Makowiec na kruchym spodzie z wilgotną i soczystą masą makową z dodatkiem ulubionych bakalii to doskonałe ciasto na święta, ale też na każdą okazję. Mój mąż stwierdził, że nigdy tak dobrego makowca nie jadł, także tym bardziej polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu na makowiec na kruchym cieście.

Składniki na makowiec na kruchym cieście:
ciasto kruche
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
3 żółtka jajek
1/2 szklanki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa
400 g mielonego maku2 duże jabłka
100 g masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
3 białka jajek
5 łyżek kaszy manny
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g rodzynek
50 g suszonych moreli
garść orzechów włoskich 
lukier cytrynowy
3 łyżki soku z cytryny
10 łyżek cukru pudru

szklanka o pojemności 250 ml

makowiec-na-kruchym-ciescie-4
makowiec-na-kruchym-ciescie-3

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać zimne, twarde masło pokrojone w mniejsze kawałki oraz 1/2 szklanki cukru pudru. Następnie wbić trzy żółtka jajek. Wszystkie składniki wymieszać i dość szybko zagnieść, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Każdą część ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
2. Z lodówki wyjąć większą część ciasta i wypełnić nim dno formy o wymiarach 23×33 cm. Najlepiej pokroić ciasto w plastry i poukładać w formie, resztkami uzupełnić luki, tak aby otrzymać równy placek. Ciasto ponakłuwać widelcem. 
3. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i piec przez około 15 minut, do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu spód od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego przestudzenia. 
4. Masa makowa: Mielony mak wsypać do garnka i zalać 3 szklankami wrzącej wody, zostawić do przestudzenia, w tym czasie mak wchłonie wodę i napęcznieje. Odcisnąć nadmiar wody, za pomocą bawełnianej ściereczki. 
5. Posiekać bakalie na mniejsze kawałki. Użyłam rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli i orzechów włoskich. Bakalie przełożyć do większej miski razem z makiem. Dodać kaszę manną oraz roztopione i przestudzone masło. Wymieszać.
6. Dwa jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dołożyć do miski z makiem i ponownie wymieszać. Dodać 3/4 szklanki cukru i wbić trzy całe jajka. Wymieszać. 
7. Pozostałe 3 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek przełożyć do masy makowej i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę makową wylać na podpieczony spód i wyrównać. 
8. Z lodówki wyjąć mniejszą część ciasta i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Starte ciasto równomiernie rozłożyć na masie makowej. 
9. Makowiec na kruchym spodzie wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni góra-dół, bez termoobiegu i piec tak 45-50 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta z wierzchu. Po przestudzeniu makowiec polać lukrem cytrynowym. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta. Smacznego.

makowiec-na-kruchym-ciescie-6
makowiec-na-kruchym-ciescie-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *