śledzie z chilli i czosnkiem
na imprezę,  przekąski

Śledzie z chilli i czosnkiem

Zapraszam po przepis na bardzo smacznego śledzika na ostro. Śledzie z chilli i czosnkiem to super prosta przekąska, którą przygotujesz w dosłownie kilka minut. Z kilku niewyszukanych składników mamy aromatyczną i lekko pikantną rybę, która sprawdzi się w każdą sobotę Karnawału ;). Jeśli ktoś lubi ostre potrawy to można nie usuwać pestek z papryczki chilli, nada to dodatkowej pikanterii. Śledzie z chilli i czosnkiem szykuję już któryś raz całkowicie bez okazji, ponieważ bardzo nam zasmakowały. Gorąco polecam ten przepis wszystkim fanom śledzi i nie tylko.

Składniki na śledzie z chilli i czosnkiem:
500 g solonych filetów śledziowych a’la matjas
1 papryczka chilli
4-5 ząbków czosnku
1 biała cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki octu spirytusowego 10%
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
świeżo zmielony pieprz do smaku
około 250 ml oleju rzepakowego

śledzie-z-chilli-i-czosnkiem

Przygotowanie:
1. Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać zimną wodą i zostawić do moczenia, tak długo, aż uznamy, że są wystarczająco słone. Ja swoje śledzie moczyłam przez 3 godziny. W tym czasie raz wymieniłam wodę. Śledzie osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki takie około 2 cm. 
2. Śledzie przełożyć do miski, dodać dwie łyżki octu i zostawić tak na 15 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszać. Odcedzić.
3. Papryczkę chilli umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek obrać z łupin. Pół pęczka natki pietruszki umyć i drobno posiekać.
4. Do śledzi dodać papryczkę chilli, cebulę, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
5. Do litrowego słoika przełożyć zawartość miski. Do słoika wlać około szklankę oleju rzepakowego lub więcej, tak aby zakryć śledzie. Śledzie z chilli i czosnkiem najlepiej smakują na 2-3 dzień po przygotowaniu. Śledzie z chilli i czosnkiem przechowywać w chłodnym miejscu przez około tydzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *