malinowa chmurka 1
ciasta i desery

Moja malinowa chmurka

Malinowa chmurka to ciasto składające się z kilku warstw tj. kruchy spód, maliny zatopione w galaretce, krem z mascarpone, a ostatnia warstwa to chrupiąca beza. Wszystko tworzy znakomitą całość, smaki są idealnie zrównoważone, a ciasto nie jest za słodkie. W takiej wersji malinową chmurkę przygotowywałam już kilka razy. Tym razem zamiast kruchego spodu, upiekłam biszkopt i uważam, że wersja na biszkopcie jest jeszcze lepsza. Mówię Wam niebo w gębie! 😉 Malinowa chmurka to przepyszne ciasto, ciężko zatrzymać się na jednym kawałku tych pyszności. Mój mąż je wprost uwielbia i sam zjada pół blachy. 😉 Myślę, że śmiało mogę powiedzieć, że to nasze ulubione ciacho z malinami. Malinowa chmurka to idealne ciasto na każdą okazję np. urodziny, imieniny czy święta. Wygląda i smakuje obłędnie. Zawsze w mgnieniu oka znika ze stołu, a goście są zachwyceni. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na malinową chmurkę na biszkopcie. Mam nadzieję, że i Wy będziecie tak samo zachwyceni.

Składniki na Moją malinową chmurkę:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru 
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej  
szczypta soli
Warstwa malinowa
400 g malin (u mnie mrożone)
2 galaretki malinowe
3 szklanki wrzącej wody
Krem śmietanowy
400 ml śmietanki 36% 
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Beza
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wskazówki: Ciasto jest dość pracochłonne, dlatego warto bezę i biszkopt upiec dzień wcześniej.

malinowa chmurka 2

Przygotowanie:
1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Następnie ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany z białek stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku, stale mieszając. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę. Miksować tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 23×33, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić do wystudzenia.
2. Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, aż do otrzymania błyszczącej, gęstej piany. Na sam koniec dodać dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i całość dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Formę o wymiarach 23×33 obrócić do góry dnem, wyłożyć papier do pieczenia i rozsmarować masę bezową. Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika do 140 stopni i piec przez około godzinę. Po upieczeniu bezę zostawić do ostudzenia.
3. Obie galaretki malinowe rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Zostawić do przestudzenia i wymieszać z malinami (maliny wyjmuję prosto z zamrażarki i wrzucam do miski). Galaretkę z owocami wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na upieczony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.
4. W międzyczasie przygotować krem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, wymieszać. Porcjami dodawać serek mascarpone, cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Ciasto z warstwą malinową wyjąć z lodówki. Na galaretkę wyłożyć krem śmietanowy i równomiernie go rozprowadzić po powierzchni ciasta.
5. Na wierzch malinowej chmurki położyć wystudzoną bezę i delikatnie docisnąć palcami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, dzięki temu będzie nam łatwiej je pokroić, ponieważ beza trochę zmięknie. Smacznego!

malinowa chmurka 3
malinowa chmurka 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *