Faworki z serkiem mascarpone
Faworki z serkiem mascarpone to niesamowicie delikatne, kruche i pyszne łakocie na Tłusty Czwartek i nie tylko! Można je szykować przez cały rok, jednak w okresie Karnawału smakują zdecydowanie najbardziej. Faworki z serkiem mascarpone przygotujesz szybko i w prosty sposób. Składniki należy wyjąć prosto z lodówki, następnie zagnieść ciasto i obijać je wałkiem przez kilka minut, tak aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza, dzięki temu podczas smażenia faworki będą miały duże wybrzuszenia. Faworki dzięki dodaniu serka dłużej zachowują świeżość i nie twardnieją, tak jak te klasyczne. Faworki z serkiem mascarpone są lekkie, mają cudowny smak i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam wypróbować.
Składniki na faworki z serkiem mascarpone:
250 g serka mascarpone
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej – 300 g
4 żółtka jajek rozmiar M
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusu lub wódki (do ciasta, aby faworki chłonęły mniej tłuszczu podczas smażenia)
około 700 ml oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
1. Żółtka oddzielić od białek. Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę razem z sodą. Dodać serek mascarpone, szczyptę soli oraz łyżkę spirytusu i dość szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
2. Kulę ciasta przełożyć na stolnicę i wałkować ciasto, a następnie je składać i tak kilkukrotnie, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
3. Po tym czasie kulę z ciasta podzielić na cztery części. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkować na placek o grubości 1 mm. Ostrym nożem pokroić placek w paski o szerokości 2-2,5 cm i nie dłuższe niż 10 cm. Po środku każdego prostokąta wykonać nacięcie. Złapać za jeden koniec ciasta i wywinąć przez środek. Gotowe faworki odkładać na stolnicy. Z pozostałą częścią ciasta postąpić w ten sam sposób.
4. Do szerokiej patelni z wysokim rantem wlać olej. Ustawić średnią moc palnika i czekać, aż olej wystarczająco się nagrzeje. Gdy olej będzie już wystarczająco gorący wkładać na patelnię po kilka faworków na raz. Za jednym razem usmażyłam 10 faworków. Faworki powinny się smażyć 30-40 sekund z jednej strony, gdy już się zarumienią należy je obrócić na drugą stronę. Faworki wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym. Po przestudzeniu faworki posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego!