Faworki z piekarnika – pieczone
Jeśli uważacie, że tradycyjne faworki mają zbyt dużo kalorii to polecam Wam wersję fit – czyli faworki z piekarnika! Obiecuję Wam, że przygotowanie tych smakołyków zajmie Wam nie więcej jak 15 minut 😉 Od razu po upieczeniu są gotowe do spożycia, wystarczy je jedynie posypać cukrem pudrem. Oczywiście, jeśli nie martwicie się ilością spożytych kalorii to zajrzyjcie również na przepis tradycyjnych faworków 😉 Smacznego!
Składniki na faworki z piekarnika – pieczone:
1 arkusz ciasta francuskiego
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i za pomocą noża dzielimy na paski o szerokości 2 cm. Następnie te paski przekrawamy na pół. Nożem na środku każdego paseczka robimy nacięcie. Przez tę dziurkę przekładamy końcówkę ciasta i otrzymujemy naszego chruścika. Tak przygotowane faworki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, aż się lekko zarumienią. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem 😉 Smacznego!