kostka królowej
ciasta i desery

Kostka królowej czyli ciasto z nutellą bez pieczenia!

Kostka królowej to ciasto z wykorzystaniem jednego z moich ulubionych kremów czyli Nutelli! Jednakże moją modyfikacją w tym przepisie jest to, że nutellę zrobiłem sam! Przepis znajdziecie tu! W smaku wydaje mi się, że ciasto z domową nutellą lepiej smakuje niż z tą ze sklepu (ta sklepowa jest dla mnie odrobinę za słodka). Dodatkowo mój ulubiony serek mascarpone i wszystko komponuje się w wspaniały deser! Warto zauważyć, że jest to ciasto bez pieczenia!

Składniki na budyń:
6 żółtek
1 pełna łyżka mąki pszennej typ 450
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
400 ml mleka
200 ml śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g masła w temperaturze pokojowej
szczypta soli

Składniki na krem z nutelli:
4 łyżki domowej nutelli (lub kupnej)
250 g serka mascarpone lub ricotta
Dodatkowo 250 g herbatników oraz tarta gorzka lub mleczna czekolada do posypania na wierzch

kostka królowej

Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania masy budyniowej. Obie mąki przesiewamy przez sitko, następnie dodajemy żółtka oraz szklankę mleka i dokładnie mieszamy, by nie było żadnych grudek. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku. Do mleka dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Powoli dodajemy powstałą masę z mąki oraz z żółtka do garnka, energicznie mieszając do momentu, aż wszystko się zagotuje. Potem dodajemy masło i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blachę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem, a następie na spodzie układamy warstwę herbatników. Na ciastka nakładamy połowę budyniu, potem znowu herbatniki i reszta budyniu. Kładziemy kolejną warstwę herbatników, a następnie krem powstały poprzez zmieszanie serka mascarpone z nutellą. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, by zmiękły herbatniki i masy stężały! Smacznego!

kostka królowej

Źródło: http://kulinarneprzeboje.pl/2015/10/23/kostka-krolowej-bez-pieczenia/

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *