Tortilla z mięsem mielonym
Szukasz pomysłu na wykorzystanie mięsa mielonego? Świetnie trafiłeś! Zapraszam po przepis na tortille zapiekane z mięsem mielonym. Znajdziesz tu również cebulę, kukurydzę, fasolę czerwoną, paprykę oraz ciągnący się ser. Tortilla z mięsem mielonym to mega pyszne i sycące danie, które z powodzeniem zastąpi tradycyjnego kotleta mielonego. Takie tortille super sprawdzą się jako ciepła przekąska na imprezowym stole lub spotkanie ze znajomymi przy piwku. Bardzo polecam i mam nadzieję, że przepis na tortille zapiekane z mięsem mielonym na długo zostanie Ci w głowie. 😉
Składniki na tortille z mięsem mielonym:
600 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy konserwowej (po odsączeniu 140 g)
1 puszka fasoli czerwonej (po odsączeniu 240 g)
2 łyżki ajvaru pikantnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz do smaku
1 opakowanie tortilli pszennej (6 szt.)
150 g tartego, żółtego sera
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, drobno posiekać, a następnie podsmażać na patelni przez 2-3 minuty. Następnie dodać mięso mielone i dokładnie je obsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy: po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, oregano oraz ziół prowansalskich. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Paprykę przełożyć na patelnię. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Warzywa dołożyć do mięsa i dokładnie wymieszać. Zawartość patelni podsmażać przez około 5 minut.
3. Wlać bulion i zagotować. Dodać przecier pomidorowy oraz ajvar. Całość dokładnie wymieszać i gotować przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
4. Na środku każdego placka nałożyć porcję farszu, a następnie posypać startym, żółtym serem. Tak przygotowane tortille zawinąć w kopertę (tak jak na powyższym zdjęciu). Tortille z mięsem mielonym podsmażyć z obu stron na złoty kolor na patelni grillowej. Można również skorzystać z grilla elektrycznego. Smacznego 🙂
5. Polecam również zajrzeć do wpisu na kurczaka po meksykańsku.
Jeden komentarz
Delektujemy
Perfekcyjny farsz! Świetna tortilla, do której z przyjemnością co jakiś czas wrócę;) Przepis zanotowany w moim zeszycie:D