smażone serniczki
ciasta i desery,  śniadanie i kolacja

Placki twarogowe – smażone serniczki

Placki twarogowe – smażone serniczki to super pomysł na śniadanie! Z pewnością zasmakują zarówno Waszym pociechom jak i Wam samym. Są niebywale leciutkie i bardzo smaczne. Najlepiej smakują z domową konfiturą i cukrem pudrem! Zatem jeśli nie macie pomysłu na śniadanie to już go znaleźliście 😉

Składniki na placki twarogowe – smażone serniczki:
250 g twarogu półtłustego
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej do smażenia

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. W osobnej misce widelcem rozgniatamy twaróg. Dodajemy żółtka, cukier i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę i znowu mieszamy. Na samym końcu pianę z białek łączymy z masą serową. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. (1 łyżka – 1 placuszek). Z podanych składników wyszło mi 9 placuszków 😉 Smacznego!

smażone serniczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *