golabkowa-patelnia-2
obiad

Gołąbkowa patelnia

Gołąbkowa patelnia to rewelacyjne danie jednogarnkowe, jest to uproszczona wersja tradycyjnych gołąbków w kapuście. Gołąbkowa patelnia to klopsiki mięsno – ryżowe podsmażone, a następnie duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem ziemniaków i młodej kapusty. Gołąbkową patelnię przygotujesz w prosty sposób i w dodatku zdecydowanie szybciej niż tradycyjne gołąbki. Aaa i najważniejsze mamy mniej zmywania, ponieważ danie od początku do końca przygotowujemy na jednej patelni. Zatem gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu na gołąbkową patelnię.

Składniki na gołąbkową patelnię:
100 g ryżu
500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej)
1 jajko
1 cebula
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 główki młodej kapusty (około 500 g)
500 g ziemniaków
500 ml bulionu
3-4 łyżki przecieru pomidorowego

golabkowa-patelnia

Przygotowanie:
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zostawić do ostudzenia.
2. Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni na rumiany kolor.
4. W większej misce umieścić mięso mielone, ryż oraz podsmażoną cebulę. Wbić jedno całe jajko. Dodać przyprawy: po łyżeczce soli, pieprzu i majeranku oraz pół łyżeczki papryki słodkiej. Całość bardzo dokładnie wymieszać, a następnie wyrabiać na gładką, jednolitą masę. Z powstałej masy formować klopsy, następnie obtoczyć je w mące i odłożyć na talerz.
5. Na większej patelni lub woku rozgrzać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć klopsiki z obu stron na złoty kolor. Klopsy zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
6. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, przekroić na pół, odciąć głąb i drobno poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę o boku około 2 cm.
7. Na patelnię, na której smażyliśmy klopsiki wlać dwie łyżki oleju. Patelnię postawić na gaz, dodać pokrojone ziemniaki. podsmażać 2-3 minuty. Dodać pokrojoną kapustę, przemieszać i smażyć kolejną minutę. Dołożyć klopsiki mięsno – ryżowe i wlać bulion lub wodę. Danie dusić pod przykryciem przez około 15 minut, do miękkości warzyw. Na koniec dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dusić kolejne 2-3 minuty. Smacznego!

golabkowa-patelnia-4
gołąbkowa patelnia


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *