Roladki drobiowe zawijane w boczku
Jeżeli znudziły wam się już zwykłe kotlety z piersi z kurczaka lub schabowe to polecam wam właśnie pieczone roladki drobiowe w boczku! Całość jak widać na załączonym zdjęciu wygląda smakowicie, tylko trochę sera mi wypłynęło z moich roladek, lecz to nie psuje ich smaku! Musicie spróbować 😉
Składniki na pieczone roladki drobiowe w boczku:
0,5 kg piersi z kurczaka
200 g sera żółtego
100 g boczku wędzonego w plastrach
kilka pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
papryka ostra
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i delikatnie rozbijamy jak na kotleta. Z każdej strony posypujemy przyprawami. Do środka nakładamy kawałek sera i następnie zawijamy mięso w roladę. Dodatkowo owijamy mięso plastrem boczku. Żeby rolada nam się trzymała, to przekłuwamy ją wykałaczką w dwóch miejscach. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i przysmażamy z każdej strony. Następnie wrzucamy wszystkie roladki z tłuszczem z patelni to naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Oczywiście do naczynia żaroodpornego wrzucamy też pomidorki koktajlowe. Po upieczeniu, roladki są soczyste, a ser w środku ładnie się ciągnie 😉