duszony schab z pieczarkami i cebulą
obiad

Schab duszony z pieczarkami i cebulą

Dzisiejsza moja propozycja to niezwykle aromatyczny schab duszony z pieczarkami i cebulą. Mięso jest mięciutkie, kruche i soczyste. Pysznie pachnie! 🙂 Gorąco polecam tą potrawę na imieniny, święta oraz oczywiście na obiad. Zawsze się uda i nie zajmuje wiele czasu! 🙂

Składniki na schab duszony z pieczarkami i cebulą:
0,5 kg schabu wieprzowego
3 duże cebule
około 300 g pieczarek
sól, pieprz
majeranek
papryka słodka
2 łyżki przecieru pomidorowego
mąka do obtoczenia kotletów

schab z pieczarkami i cebulą

Przygotowanie:
Schab kroimy na 4 plastry, a następnie lekko je rozbijamy za pomocą tłuczka. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony oraz posypujemy majerankiem. Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor. Schab po usmażeniu zdejmujemy na talerz. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i rzucamy na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, gdy pieczarki puszczą nadmiar wody to przekładamy je na patelnię. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Dolewamy 1/2 szklanki wody oraz dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i całość dusimy pod przykryciem przez około 5 minut. Do warzyw przekładamy schab i zawartość patelni  dusimy przez około 10-15 minut (aż mięsko będzie miękkie), od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Podawać z ziemniakami i surówką! Smacznego! 🙂

schab duszony z pieczarkami i cebulą

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *