warzywa duszone w mleczku kokosowym
obiad

Warzywa z ryżem duszone w mleczku kokosowym

Warzywa z ryżem duszone w mleczku kokosowym – to bardzo proste danie, które dzięki dodatkowi mleczka kokosowego nabiera unikatowego smaku. Takie połączenie ryżu i warzyw jest wprost przepyszne. Sam ryż może być daniem idealnym na obiad, gdyż smakuje równie wyśmienicie bez żadnych dodatków. Jeśli jednak macie ochotę na mięso możecie dodać kawałek kurczaka. Obie wersje będą równie smaczne! Polecam 🙂

Składniki na warzywa z ryżem duszone w mleczku kokosowym:
200 g ryżu
1 puszka mleczka kokosowego
1 czerwona papryka
1 duża marchewka
1 cebula czerwona
kilka pieczarek
1 mały brokuł
1 por
1 łyżeczka curry
0,5 szklanki wody
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ryż gotujemy na sypko. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie warzyw. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Pieczarki kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na patelni do momentu, aż odparuje woda. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy ją razem z pieczarkami. Marchewkę obieramy i kroimy w paseczki, paprykę w kosteczkę a por w talarki. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą na patelni, dorzucamy różyczki brokuła. Dolewamy pół szklanki wody, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Wylewamy mleko kokosowe, dodajemy łyżeczkę curry. Ponownie warzywa dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Ugotowany na sypko ryż łączymy z warzywami. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Doprawiamy do smaku. Smacznego!

warzywa duszone w mleczku kokosowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *