Jagodzianki
Zapraszam po sprawdzony przepis na domowe jagodzianki. Puszyste, mięciutkie i mega pyszne bułeczki wypełnione jagodowym nadzieniem. Obok nich nie można przejść obojętnie. Na przygotowanie tych bułeczek trzeba poświęcić trochę czasu, jednak ich smak wynagrodzi każdą poświęconą minutę. Jagodzianki wprost rozpływają się w ustach. Jagodzianki są doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty. Gorąco polecam zapakować je dzieciakom w pudełeczko na drugie śniadanie do szkoły, na pewno będą zachwycone. 😉
Składniki na jagodzianki:
500 g mąki pszennej typ 450
50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru
szczypta soli
100 g masła
2 żółtka jajek
400 g jagód lub borówek
lukier cytrynowy
3 łyżki soku z cytryny
10 łyżek cukru pudru
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło przełożyć do rondelka i podgrzać, aż będzie płynne. Masło zostawić do przestudzenia.
2. Drożdże pokruszyć do miseczki i zalać około 125 ml ciepłego mleka. Dodać po jednej łyżce cukru oraz mąki. Całość dokładnie wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować i podwoją swoją objętość.
3. Do miski przesiać mąkę, dodać trzy łyżki cukru oraz szczyptę soli i wymieszać. Wbić dwa żółtka, wlać rozpuszczone drożdże i pozostałe 125 ml letniego mleka. Na koniec wlać rozpuszczone, przestudzone masło. Całość wymieszać najpierw łyżką, do połączenia się składników, a następnie ciasto wyrabiać ręką przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
4. Jagody lub borówki umyć pod bieżącą wodą. Owoce przełożyć na cedzak aby usunąć nadmiar wody. Dodatkowo owoce osuszyć ręcznikiem papierowym.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i chwilę zagniatać. Ciasto drożdżowe podzielić na 10 części. Z każdej części uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją na placek o średnicy minimum 10 cm. Na środku każdego placka nakładać po pełnej łyżce jagód. Następnie zlepiać brzegi, jak pieroga, formując podłużne bułeczki. Jagodzianki układać na blaszy z wyposażenia piekarnika, łączeniem do dołu, zachowując przy tym odstępny, ponieważ bułki urosną jeszcze podczas pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia na 15 minut.
6. W międzyczasie piekarnik nastawić na 175 stopni, góra – dół, bez termobiegu.
7. Jagodzianki posmarować odrobiną mleka i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Bułki piec przez około 25 minut, aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu od razu wyjąć je z pieca, przełożyć na kratkę i zostawić do przestudzenia.
8. Po przestudzeniu jagodzianki polać lukrem. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać bułeczki. Smacznego!
Jeden komentarz
Jotperk
Jagodzianki wyglądają świetnie! Bardzo lubię lukier na takich wypiekach. Do niedawna, gdy jeszcze mi się chciało, zbierałem jagody i robiło się jagodzianki w domu. Na pewno to pewniejsza opcja, niż sklepowe jagodzianki, które podobno zawierają aronię jako substytut jagód… choć mogę się mylić. Taką teorię słyszałem.