Kotleciki gyros (z piekarnika)
Kotleciki gyros to siekane kotlety z kurczaka z dodatkiem warzyw. Kotleciki gyros to pyszny pomysł na obiad, który praktycznie robi się sam. Musimy jedynie pokroić mięso oraz warzywa, uformować kotleciki, ułożyć je na blaszy, wstawić je do piekarnika i włączyć minutnik. 🙂 Kotleciki gyros możemy również usmażyć na patelni, natomiast wersja z piekarnika jest mniej kaloryczna, bardziej zdrowa, a do tego znacznie szybsza. Kotleciki gyros polecam podawać z frytkami, sosem czosnkowym oraz ulubioną surówką. Polecam również wpis na zapiekankę gyros, która cieszy się ogromną popularnością na moim blogu.
Składniki na kotleciki gyros (z piekarnika):
400 g fileta z kurczaka
1 łyżka przyprawy gyros
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1/2 puszki kukurydzy konserwowej – około 140 g (waga po odsączeniu)
pęczek szczypiorku
2 małe jajka
4-5 łyżek bułki tartej
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Filety z kurczaka umyć, a następnie oczyścić z błonek. Mięso pokroić w drobną kosteczkę. Kawałki kurczaka przełożyć do miseczki. Dodać jedną łyżkę przyprawy gyros i dokładnie wymieszać. Miseczkę odłożyć na bok.
2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Przełożyć do drugiej miski.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę przełożyć do miseczki z cebulą.
4. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy.
5. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Wrzucić go do miski z pozostałymi warzywami.
6. Dodać kawałki kurczaka. Wbić dwa małe jajka. Wymieszać. Dodać cztery łyżki bułki tartej. Doprawić całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ponownie wymieszać.
7. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni, funkcja góra-dół, bez termoobiegu.
8. Dłonie zwilżyć wodą. Z masy mięso-warzywnej formować kotleciki i układać je na blaszce. Z podanej porcji otrzymałam 10 kotlecików gyros. Kotleciki piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni, aż się lekko zarumienią. Smacznego!
Jeden komentarz
wedelka
Ciekawe. Zapisuję do wypróbowania 🙂