klopsiki w kapuście 1
obiad

Klopsiki duszone w młodej kapuście

Staram się korzystać z tego co daje nam wiosna. Teraz trwa sezon na botwinkę, młodą kapustę oraz rabarbar. Tym razem w mojej kuchni danie obiadowe z wykorzystaniem właśnie młodej kapustki, a mianowicie klopsiki duszone w młodej kapuście. Jest to super pomysł na wiosenne danie jednogarnkowe. Takie klopsiki duszone w młodej kapuście już same stanowią pyszny obiad, ale oczywiście można je podać z młodymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem lub nawet z pieczywem. Takie pulpeciki są mięciutkie, a młoda kapusta delikatna i aromatyczna – pycha! Polecam wypróbować ten sprawdzony przepis na wiosenny garnek, czyli klopsiki duszone w młodej kapuście.

Składniki na klopsiki duszone w młodej kapuście:
klopsiki
500 g mięsa mielonego ( u mnie z łopatki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki majeranku
mąka do obtoczenia klopsów dodatkowo

dodatkowo
1 główka młodej kapusty
1 cebula
2 marchewki
pęczek koperku
3/4 szklanki bulionu lub wody
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
świeżo zmielony pieprz do smaku

klopsiki w kapuście 2

Przygotowanie:
1. Mięso mielimy przez maszynkę do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Czerstwą bułkę porządnie namaczamy wodzie i również przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy dwie łyżki kaszy manny i wbijamy jajko. Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy użyciu rąk na jednolitą masę. Mięso zostawiamy na 30 minut, aby smaki się wymieszały. 
2. Następnie z mięsa formułujemy klopsiki i obtaczamy je w mące. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i podsmażamy pulpety z każdej strony na złoty kolor. Klopsy zdejmujemy z patelni.
3. Z młodej kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, myjemy ją pod bieżącą wodą, a następnie przekrawamy na pół i odcinamy głąb. Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy chwilę na patelni, aż się zeszkli. Do cebuli dokładamy startą marchew oraz poszatkowaną kapustę. Dodajemy po płaskiej łyżeczce soli oraz cukru, dwa liście laurowe i trzy ziarenka ziela angielskiego. Całość zalewamy około 3/4 szklanki wody lub bulionu. 
4. Kapustę dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie próbujemy kapustę, doprawiamy jeszcze świeżo zmielonym pieprzem i jeśli jest konieczność szczyptą soli czy cukru. Na patelnię przekładamy wcześniej przygotowane klopsiki i danie ponownie dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i delikatnie mieszamy. Klopsiki duszone w młodej kapuście najlepiej podawać z młodymi ziemniaczkami lub po prostu z pieczywem. Smacznego!

klopsiki w kapuście 3
klopsiki w kapuście 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *