pierogi kebabowe 3
na imprezę,  obiad,  przekąski

Pierogi kebabowe

Pierogi kebabowe wypatrzyłam ostatnio na jednej z grup kulinarnych. Stwierdziłam, że wypróbuję i muszę powiedzieć, że wyszło mega pysznie. Z pewnością jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Pierożki kebabowe przygotowałam na obiad, kilka się ostało, więc zapakowałam mężowi w pudełeczko do pracy. Takie pierogi kebabowe to super pomysł na imprezową przekąskę. Fajnie się prezentują i na pewno Wasi goście będą zachwyceni. Mój przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalny, w ten sam sposób szykuję ciasto na paszteciki z kapustą i grzybami. Po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na pierogi kebabowe już przy najbliższej okazji. Mam nadzieję, że pokochacie ten przepis tak samo jak ja. 😉

Składniki na pierogi kebabowe:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
2 jajka (1 do ciasta + 1 jajko do posmarowania pierożków)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
farsz
2 pojedyncze piersi z kurczaka – około 500 g
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka przyprawy kebab – gyros
olej rzepakowy do smażenia
1 czerwona papryka
1 duża cebula
5 ogórków konserwowych
4 łyżki kukurydzy konserwowej
4 łyżki majonezu
4 łyżki ketchupu pikantnego
około 100 g tartego, żółtego sera
do dekoracji: sezam lub mak

szklanka o pojemności 250 ml

pierogi z ciasta drożdzowego
pierogi kebab

Przygotowanie:
1. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, usunąć białe błonki i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Mięso pokroić w kosteczkę. Następnie kawałki mięsa doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Kawałki kurczaka podsmażać na patelni przez około 5 minut. Mięso zdjąć z patelni na talerzyk i odstawić na bok.
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Żółty ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
3. W miseczce wymieszać składniki sosu, czyli po cztery łyżki majonezu i ketchupu.
Ciasto drożdżowe
4. Drożdże pokruszyć do miseczki i zalać około 125 ml ciepłego mleka. Dodać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszać. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować i podwoją swoją objętość.
5. Do miski przesiać mąkę, dodać łyżeczkę soli i wymieszać. Wbić jedno jajko, wlać rozpuszczone drożdże i pół szklanki letniej wody. Na koniec dodać dwie łyżki oleju. Całość wymieszać najpierw łyżką, do połączenia się składników, a następnie ciasto wyrabiać ręką przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto drożdżowe przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i chwilę zagniatać. Ciasto drożdżowe podzielić na cztery części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Następnie za pomocą kubka/talerzyka o średnicy 8-10 cm wykrawać kółka. Z podanych składników otrzymałam 25 pierogów kebabowych.
7. Na środku każdego placka rozsmarować łyżeczkę sosu. Dołożyć warzywa oraz kawałki kurczaka i posypać tartym, żółtym serem. Następnie każdy placek złożyć na pół i sklejać dokładnie brzegi. Dodatkowo brzegi zagniatam widelcem, tak aby mieć pewność, że farsz pozostanie w środku. Pierogi kebabowe posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
8. Pierogi kebabowe ułożyć na blaszy, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując przy tym odstępy, ponieważ podczas pieczenia urosną. Pierogi wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół, bez termoobiegu. Pierogi kebabowe piec przez około 20 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu pierożki studzić na kratce. Smacznego!

pierożki kebab
pierogi kebabowe 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *