Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, boczku oraz marchewki poleca się na wiosenny obiad. Bigos jest przepyszny, a przepis sprawdzony. W sezonie w mojej kuchni bardzo często gości taki bigosik. Można go podawać z ziemniakami lub z pieczywem. Polecam!
Składniki na bigos z młodej kapusty:
1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg)
1 młoda marchewka
1 duża cebula
150 g boczku wędzonego bez skóry
250 g dobrej jakości kiełbasy
1 szklanka wody
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki masła
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki kminku
świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie ją myjemy i dzielimy na cztery części. Odcinamy twarde, białe głąby, a kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, łączymy z kapustą.
2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, jeśli masz chudy boczek i zaczyna się przypalać dodaj dwie łyżki oleju do smażenia. Kiełbasę kroimy w pół księżyce i dodajemy do boczku. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i również przekładamy na patelnię. Całość podsmażamy, aż wędliny się lekko zarumienią, a cebula zeszkli – około 5 minut.
3. Zawartość patelni przenosimy do garnka z kapustą. Na patelnię wlewamy szklankę wody, a następnie przenosimy ją do garnka z kapustą. Dodajemy dwa listki laurowe, trzy ziarenka ziela angielskiego, po łyżeczce soli i cukru oraz pół łyżeczki kminku. Całość dokładnie mieszamy. Bigos stawiamy na średnim gazie i gotujemy pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego oraz pół łyżeczki majeranku. Danie gotujemy kolejne 5 minut.
4. Na koniec przygotowujemy zasmażkę. Na patelnię wsypujemy łyżkę mąki pszennej i dodajemy dwie łyżki masła, mieszamy drewnianą łyżką, aż zasmażka lekko się zarumieni. Gotową zasmażkę łączymy z bigosem i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Bigos z młodej kapusty można podawać z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!