ciasto ptasie mleczko
ciasta i desery

Ciasto ptasie mleczko

Ciasto ptasie mleczko wygląda i smakuje wyśmienicie! Jeśli nigdy takiego deseru nie próbowaliście, to musicie go zrobić Nie jest to nic trudnego, wystarczy trzymać się przepisu, a na pewno wyjdzie 😉 Efekt na pewno was zadowoli. Ciasto jest lekkie, delikatne i po prostu rozpływa się w ustach! U mnie blacha takiego ciasta zniknęła migiem i wszyscy się pytali, gdzie ono się podziało 😉 Oczywiście biszkoptowy spód możecie zastąpić herbatnikami, będzie równie pyszne i jeszcze łatwiejsze w wykonaniu!

Składniki na spód:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Składniki na masę serowo-śmietanową:
500 ml śmietanki 30%
300 g serka waniliowego typu Danio
2 opakowania galaretki cytrynowej
2 łyżki cukru pudru (lub więcej według uznania)

Dodatkowo:150 g herbatników i 150 g czekolady mlecznej

ciasto ptasie mleczko

Przygotowanie:  
Oddzielamy białka od żółtek. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy razem z cukrem na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy przesiane obie mąki oraz proszek do pieczenia. Ciągle miksujemy, by nie było żadnych grudek. Potem wsypujemy kakao i dalej mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Na samym końcu dodajemy pianę z białek i teraz już mieszamy delikatnie łyżka. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 20×30, wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Wyciągamy i zostawiamy ciasto do ostygnięcia. W międzyczasie zabieramy się za krem. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy serek waniliowy oraz cukier puder. Całość miksujemy. Na samym końcu porcjami wlewamy ostygniętą galaretkę i mieszamy. Gotową masę rozprowadzamy równomiernie na biszkopcie. Przykrywamy warstwą herbatników, a na samą górę dodajemy polewę czekoladową, którą uzyskujemy poprzez rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do niej około 50-100 ml śmietanki, mieszamy i rozprowadzamy na górnej warstwie herbatników. Ciasto wkładamy do chłodnego miejsca na 3-4 godziny (najlepiej na całą noc), by masa serowo-śmietanowa stężała. Smacznego 😉

ciasto ptasie mleczko

komentarzy 19

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *