
Ciasto snickers – bez pieczenia!
Ciasto snickers – bez pieczenia! Muszę się wam przyznać, że już kiedyś robiłam to ciasto, ale z budyniem, było smaczne, ale czegoś mi tam brakowało. Aż wpadłam na pomysł, aby zamienić masę budyniową pysznym, mlecznym kremem. Do tego słodka masa kajmakowa i słone orzeszki ziemne! No po prostu palce lizać! Ciasto jest rewelacyjne, pyszne i co najważniejsze proste w przygotowaniu! Ta wersja snickersa zdecydowanie bardziej do mnie przemawia! Absolutny mój numer 1 wśród ciast bez pieczenia! 🙂
Składniki na ciasto snickers – bez pieczenia:
350 g herbatników kakaowych
około 400 g mleka w proszku
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
200 g masła
puszka masy kajmakowej
150 g orzeszków ziemnych solonych
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy szklankę mleka, dodajemy masło oraz cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż ostygnie. Następnie do chłodnej masy wsypujemy porcjami mleko w proszku, cały czas miksując (ja wsypałam około 400 g mleka, ale możecie dać więcej lub mniej, w zależności jaką konsystencję chcecie uzyskać). Blachę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy warstwę z herbatników. Masę mleczną dzielimy na 2 części, jedną z nich równomiernie rozprowadzamy na ciastach. Na kremie wykładamy kolejną warstwę herbatników, następnie wykładamy połowę masy kajmakowej i rozsmarowujemy ją po całej powierzchni. Masę krówkową przykrywamy warstwą ciastek kakaowych, i rozprowadzamy pozostałą mleczną masę. Układamy warstwę ciastek, którą pokryjemy resztą masy kajmakowej. Orzechy podprażyć na suchej patelni i posypać wierzch ciasta. Ciasto porządnie schłodzić, najlepiej na całą noc wstawić do lodówki. Smacznego! 🙂

Może Ci się spodobać

Roladki z serem feta i papryką
15 lipca, 2017
Kiszona kapusta krok po kroku!
16 października, 2016
komentarzy 5
Anonimowy
Super ciasto ale długo stężeje mm mm…
Katarzyna M (smaki-katriny)
pięknie wygląda, skorzystam z przepisu i zrobię to ciasto na weekend majowy 🙂
Anonimowy
Zrobiłam, dałam za dużo mleka w proszku, ale domownikom smakuje! Pozdrawiam Prezesa!
Anonim
Robilam wyszlo rewelacyjnie. Wszyscy goście zachwyceni. Polecam. Bardzo proste w wykonaniu 😉
Grazia
Czy herbatniki namiękną pod tą masą, czy może zwilżyć je np. mlekiem?