Tortilla z łososiem
Tortilla z łososiem to extra szybka przekąska, do zrobienia dosłownie w kilka minut. Tortilla z łososiem świetnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska. Gwarantuję, że to danie zachwyci Waszych gości i jako pierwsze zniknie ze stołu. Tylko kilka składników, a mamy bardzo smaczne i zdrowe danie. Tortilla z łososiem to super pomysł na śniadanie czy kolację. Ostatnio dość często szykuję taką tortillę w pudełeczko do pracy. Jeśli ktoś ma więcej czasu może również samodzielnie przygotować placki pszenne. Podaję również przepis na placki. Zapraszam do skorzystania z przepisu na pyszne tortille z łososiem.
Składniki na placki pszenne (6 szt.):
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
160 ml gorącej wody
pół łyżeczki soli
Składniki na tortille z łososiem:
2 placki tortilli o średnicy 25 cm
50 g mixu sałat
150 g serka śmietankowego o smaku chrzanowym
150 g łososia wędzonego na zimno
Przygotowanie:
1. Placki pszenne: W misce umieścić przesianą mąkę, dodać olej. Pół łyżeczki soli rozpuścić w gorącej wodzie. Wodę wlać do miski i od razu składniki zamieszać łyżką. Po chwili zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, aż będzie zwarte i elastyczne. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu, ciasto podzielić na 6 równych części i rozwałkować na cienkie placki. Placki pszenne smażyć na suchej patelni po 30 sekund na każdą stronę. Tortille zdjąć na talerz i przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do przestudzenia.
2. Na dwóch plackach rozsmarować po całej powierzchni serek. Następnie od brzegu ułożyć garść mixu sałat oraz plastry łososia wędzonego na zimno. Obie tortille zawinąć ciasno w rulon i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć tortille z lodówki, zdjąć folię. Tortille pokroić w plastry o grubości 2-3 cm. Roladki z tortilli przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Smacznego!