ciasto krówka - bez pieczenia
ciasta i desery

Ciasto krówka – bez pieczenia!

Ciasto krówka – bez pieczenia to obłędnie pyszny deser. Szybkie w przygotowaniu ciasto na herbatnikach, przełożone masą budyniową oraz kajmakiem. I w dodatku bez pieczenia! Więc bez obaw każdemu wyjdzie równie pyszne! Serdecznie polecam to rewelacyjne ciasto zarówno na święta jak i różnego rodzaju przyjęcia lub po prostu do popołudniowej kawki! 

Składniki na ciasto krówka – bez pieczenia:
350 g herbatników
1 puszka masy kajmakowej
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1 litr mleka 
6 łyżek cukru
250 g masła
100 g dowolnych orzechów

Przygotowanie:
Blaszkę o wymiarach 20×30 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę herbatników. Masę kajmakową podgrzewamy w garnku, aby łatwiej było ją rozsmarować. Następnie na herbatniki wykładamy połowę kajmaku i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni, przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Budyń rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz żółtko, dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Resztę mleka podgrzewamy w garnku, jak się zagotuje to wlewamy budyń i energicznie mieszamy, czekamy aż masa się zagotuje i zostawiamy do przestudzenia. Do masy budyniowej dodajemy kostkę masła i mieszamy do połączenia. Gotowy budyń wylewamy na herbatniki i równomiernie rozprowadzamy, przykrywamy kolejną warstwą. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą kajmakową, dekorujemy orzechami. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa się zestygła. Smacznego!

ciasto krówka - bez pieczenia

źródło: http://kulinarneprzeboje.pl/2016/05/28/krowka-bez-pieczenia/

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *