sernik łaciaty
ciasta i desery

Sernik łaciaty – bez pieczenia!

Kolejne ciasto bez pieczenia – tym razem sernik łaciaty! Mój sernik składa się z ciasteczkowego spodu oraz masy serowej składającej się z serka ricotta, śmietanki 30% oraz białej i mlecznej czekolady – stąd też jego nazwa łaciaty 🙂 Lekki, pyszny i prosty w przygotowaniu deser, poleca się na weekend! Nie jest za słodki, w sumie dla mnie idealny. Fani mega słodkich ciast mogą dodać do masy serowej cukier puder. 

Składniki na sernik łaciaty – bez pieczenia:
500 g serka ricotta
330 ml śmietanki 30%
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady białej
2 łyżki kakao
odrobina mleka
opakowanie okrągłych biszkoptów
(około 250 g)

Do dekoracji: 1/3 tabliczki białej czekolady

Przygotowanie:
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do każdej dodajemy odrobinę mleka (około 2 łyżki) i intensywnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia, powinien powstać gęsty sos czekoladowy. Rozpuszczone czekolady ściągamy z ognia i zostawiamy do przestudzenia. W międzyczasie porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej porcjami serek ricotta i cały czas miksujemy. Masę serowo-śmietanową dzielimy na dwie części. Do pierwszej porcji masy dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę. Natomiast do drugiej mleczną i dodatkowo 2 łyżki kakao. Każdą masę miksujemy. W tortownicy o średnicy 23 cm, wykładamy na dno biszkopty, następnie wykładamy połowę masy białej, kolejno połowę masy ciemnej. Znowu układamy warstwę biszkoptów i wykładamy resztę masy białej, a następnie ciemnej. Masy równomiernie rozprowadzamy i wyrównujemy. Sernik dekorujemy startą białą czekoladą. Wsadzamy go do lodówki najlepiej na całą noc!

sernik łaciaty

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *