princessa bez pieczenia
ciasta i desery

Ciasto Princessa – bez pieczenia

Ciasto Princessa to moja kolejna propozycja na ciasto bez pieczenia. Ciasto Princessa to dość szybkie do zrobienia ciacho, idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Princessa to mega pyszne ciasto z dużą ilością kremu budyniowego. Dla przełamania słodyczy do ciasta dodałam lekko kwaśny dżem truskawkowy. Deser udekorowałam polewą z białej czekolady oraz dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymi. Całość smakuje wprost wyśmienicie, smaki idealnie się równoważą. Ciasto Princessa jest proste w wykonaniu, nie wymaga pieczenia i sprawdzi się na wielu okazjach! Polecam szczególnie tym, którzy uwielbiają desery z dużą ilością kremu np. karpatka.

Składniki na ciasto Princessa – bez pieczenia:
około 400 g herbatników maślanych
3 opakowania budyniu śmietankowego
6 łyżek cukru
3 i 3/4 szklanki mleka
200 g miękkiego masła
około 450 g dżemu truskawkowego
100 g białej czekolady
około 70 ml śmietanki 30%
3 łyżki wiórek kokosowych

szklanka o pojemności 250 ml

princessa bez pieczenia

Przygotowanie:
1. Do rondelka wlać 3 szklanki mleka. Garnek postawić na gaz i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy oraz cukier. Powstały roztwór wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Budyń gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty, aż zgęstnieje. Budyń zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia. 
2. Miękkie masło ubijać przez około 3 minuty na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać schłodzony budyń. Wymieszać. Budyń podzielić na dwie części.
3. Blaszkę o wymiarach 22×22 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Następnie po powierzchni ciastek rozprowadzić połowę kremu budyniowego. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować dżemem truskawkowym. Przykryć warstwą herbatników. Wyłożyć pozostałą część budyniu i równomiernie rozprowadzić. Ułożyć ostatnią warstwę ciastek.
4. Śmietankę wlać do rondelka, lekko podgrzać i dodać pokruszoną białą czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Powstałą polewę wylać na wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto Princessa wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!

ciasto princessa 3
princessa bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *