kurczak po meksykańsku 1
obiad

Kurczak po meksykańsku

Jeśli lubicie pikantne dania, to z pewnością kurczak po meksykańsku zadowoli wasze podniebienia. 😉 Kurczak po meksykańsku to soczyste kawałki mięsa w towarzystwie warzyw takich jak kukurydza, papryka, cebula oraz czerwona fasola. Kurczak po meksykańsku to pomysł na szybki, tani i bardzo łatwy w przygotowaniu obiad. Kurczak po meksykańsku idealnie komponuje się w towarzystwie ryżu. Świetnym pomysłem będzie również tortilla z kurczakiem po meksykańsku. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pysznego kurczaka już dziś.

Składniki na kurczaka po meksykańsku:
500 g fileta z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża papryka
1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 240 g)
1/2 puszki kukurydzy konserwowej (po odsączeniu 120 g)
400 ml passaty pomidorowej
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka ziół prowansalskich

kurczak po meksykańsku 2

Przygotowanie:
1. Mięso z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i ewentualnie usunąć białe błonki. Następnie kurczaka pokroić w kosteczkę. Kawałki mięsa podsmażyć przez około 4 minuty. Mięso doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką papryką. Kurczaka zdjąć z ognia.
2. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i pokroić w talarki. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. 
3. Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać paprykę. Warzywa podsmażać 3 minuty. Dodać kukurydzę, czerwoną fasolę oraz wcześniej podsmażone kawałki mięsa. Wlać passatę pomidorową. Dodać po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej oraz łyżeczkę ziół prowansalskich. Całość gotować pod przykryciem przez około 5 minut. Danie doprawić jeszcze solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 🙂

kurczak po meksykańsku 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *