Pasta kanapkowa z łososiem
Pasta z łososiem to super pyszne smarowidło na kanapki. Świetny pomysł na weekendowe śniadanie. Pasta kanapkowa z łososiem jest bardzo prosta do zrobienia. Przygotujesz ją w dosłownie kilka minut. Potrzebujesz jedynie kilku składników: jajek, łososia wędzonego na gorąco, majonezu, odrobiny chrzanu oraz szczypiorku. Świeże bułeczki, do tego pasta z łososia i rzodkiewka, czy kawałek papryki i mamy pyszne, zdrowe i kolorowe kanapeczki gotowe. Bardzo polecam.
Składniki na pastę kanapkową z łososiem:
4 jajka rozmiar M
125 g łososia wędzonego na gorąco
2 czubate łyżki majonezu dobrej jakości
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową. Następnie jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie, czyli przez około 8 minut. Po ugotowaniu jajka zalać zimną wodą. Gdy ostygną obierać je dokładnie ze skorupek.
2. Ugotowane i obrane jajka przekroić na pół i przełożyć do miski od blendera. Z łososia zdjąć skórkę. Rybę przełożyć do jajek. Dodać dwie czubate łyżki majonezu oraz łyżeczkę chrzanu. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Pastę spróbować jeśli jest konieczność doprawić jeszcze pieprzem do smaku.
3. Szczypiorek umyć, drobno posiekać i połączyć z pastą. Całość bardzo dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Pastę z łososia przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, tak aby smaki się przegryzły. Smacznego!