Chrupiące pieczarki w serowym cieście
Początkowo miałem zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym, lecz na blogu Kulinarne Przeboje znalazłem przepis na panierowane pieczarki! Zmieniłem więc swoje plany i okazało się, że był to bardzo dobry pomysł! Są one chrupiące i bardzo smaczne. Po prostu przekąska idealna, którą musicie wypróbować!
Składniki na chrupiące pieczarki w serowym cieście:
500 g pieczarek
3 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
pieprz, sól
łyżeczka bazylii lub ziół prowansalskich
20 g startego żółtego sera
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki dokładnie myjemy i obieramy. Następnie posypujemy je pieprzem, solą oraz słodką papryką i odstawiamy w chłodne miejsce. Jajka dokładnie mieszamy z mąką pszenną, przyprawami i startym serem tak, byśmy otrzymali jednolite ciasto bez żadnych grudek. Wcześniej przygotowane pieczarki obtaczamy w cieście i następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Najlepiej by było go tyle, by zakrył pieczarki w 1/3. Wykładamy je na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polecam spróbować z sosem czosnkowym 😉
źródło: http://kulinarneprzeboje.pl/2016/10/18/chrupiace-pieczarki-panierowane/
komentarze 3
Anonimowy
Jaki rodzaj sera najlepszy?
Anonimowy
lepsze na zimno czy na ciepło?
Unknown
Na ciepło oczywiście 😉