
Kurczak w sosie koperkowym
Kurczak w sosie koperkowym to moja propozycja na łatwy, tani i smaczny obiad! Czyli taki jak lubię 🙂 Jeśli późno wracacie z pracy i nie macie ochoty długo siedzieć przy garach to serdecznie polecam ten przepis! Na jego przygotowanie w zupełności wystarczy 30 minut! Takie mięsko można podawać zarówno z ziemniakami, ryżem czy makaronem.
Składniki na kurczaka w sosie koperkowym:
podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
1/2 pora
3 łyżki posiekanego koperku
250 ml śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
szklanka wody
sól, pieprz, curry,
papryka słodka, chilli
zioła prowansalskie
opcjonalnie – 1 łyżka mąki pszennej do zagęszczenia
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Następnie kroimy je w dość spore kawałki i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Oprószamy solą i pieprzem, curry oraz papryką. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, natomiast por w talarki. Warzywa rzucamy na patelnię podsmażamy, gdy się zeszklą to łączymy je z kurczakiem. Dolewamy wodę oraz śmietankę, dodajemy posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę dusimy (około 5-10 minut). Doprawiamy do smaku, jeśli sos będzie zbyt rzadki to zagęszczamy łyżką mąki. Smacznego!

Może Ci się spodobać

Domowe pyzy drożdżowe na parze
27 października, 2016
Ciasto cycki murzynki!
13 grudnia, 2016
Jeden komentarz
Anonimowy
Bardzo ni się podoba przepis ,wykorzystam .